Szarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną i migdałami
W Walentynki mam dla was przepis na pyszne ciacho. Pewnie nie zdążycie przygotować go dzisiaj, ale w weekend ? Zróbcie koniecznie. Przed Państwem – szarlotka bez pieczenia !
Ciasto jest wyborne. Do tego bez cukru i glutenu. Proste do przygotowania i nie wymaga użycia piekarnika. Nie jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie słodsze łakocie, dodajcie do niego po prostu więcej ksylitolu.
A z okazji Walentynek życzę wam MIŁOŚCI na codzień. MIŁOŚCI do siebie i innych. MIŁOŚCI w małych gestach, w rozmowie, w bliskości, we wzajemniej trosce, w uważności, w trudnych sytuacjach.
O MIŁOŚĆ trzeba dbać, pielęgnować jak ogród, a wtedy będzie kwitła. Nie jest to proste, nie zawsze możliwe, ale warto się starać.
Buziaki.
DrukujSzarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną i migdałami
Składniki
Spód:
1 1/3 szklanki płatków jaglanych
2/3 szklanki płatków migdałowych (60 g)
3 łyżki kakao
2 szklanki daktyli suszonych (200g)
2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
6 jabłek (1050 g)
2 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1,5 łyżeczki agaru + 3 łyżki wody
Wierzch:
Tłuste mleko kokosowe schłodzone w lodówce przez minimum 24 h
3 łyżki ksylitolu lub cukru
lekko podprażone płatki migdałowe ok. 50 g
Przygotowanie
- Daktyle włożyć do miski i zalać gorącą wodą, odstawić na 5 – 10 minut aż zmiękną.
- Płatki jaglane i migdałowe zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odcedzone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy.
- Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm) i za pomocą rąk rozprowadzić je równomiernie na całej powierzchni, dociskając do dna i formując wyższe brzegi.
- Tak przygotowany spód wstawić do lodówki.
- A w tym czasie przygotować nadzienie.
- Jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do garnka, dodać cynamon, ksylitol i wymieszać.
- Garnek postawić na ogień, dodać dwie łyżki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka są już miękkie, a część z nich się rozpadła, należy dodać do nich agar rozmieszany wcześniej z 3 łyżkami zimnej wody.
- Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 1 minuty. Następnie tak przygotowane jabłka przełożyć na spód ciasta, równomiernie rozprowadzić i zostawić do ostygnięcia.
- Mleko kokosowe schłodzone przez minimum 24 h w lodówce wyjąć z puszki (bez wody) i ubić na śmietanę, dosłodzić do smaku 3 łyżkami ksylitolu i jeszcze raz wymieszać.
- Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Jej wierzch posypać lekko podprażonymi migdałami.
- Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Słowa kluczowe: daktyle, jabłka,
ale szarlotka , muszę zrobić 🙂
Zrób. I daj znać czy smakowała 🙂
bardzo fajny przepis… ale, czy jest olej kokosowy tłoczonego na zimno bez zapachu? tylko olej rafinowany jest bez zapachu, chyba, że się mylę 🙂
pozdrawiam,
Masz rację. Pomyliło mi się 🙂 Już zmieniam.
Masz rację z tym olejem. Pomyliło mi się. Już poprawiam. Dzięki za czujność 🙂
Pyszny spod i do tego ta śmietanka kokosowa na wierzchu… same pyszności 🙂
Dziękuję 🙂
dam , miała być na niedziele ale jakoś nic nie piekłam i nie robiłam słodkiego 🙂
Okej 🙂
Czy mogą być płatki owsiane?
Tak, jak najbardziej mogą być płatki owsiane.