Rurki z suszonych owoców
Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne i zdrowe – rurki z suszonych owoców. To świetna alternatywa dla kupnych batoników.
Dzisiaj słodka propozycja na małe co nieco – rurki z suszonych owoców. Nie dość, że bardzo smaczne, to jeszcze bogate w potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, błonnik oraz witaminy: A, C, E i witaminy z grupy B. To kolejny dowód na to, że można obdarować dzieci słodkościami, które nie są porcją pustych kalorii.
DrukujRurki z suszonych owoców
Składniki
40 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki,
50 g niesiarkowanych suszonych wiśni (wcześniej namoczonych i odsączonych),
50 g pokrojonych, niesiarkowanych suszonych moreli (wcześniej namoczonych i odsączonych),
1 łyżka kakao,
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 banan.
Przygotowanie
- Suszone owoce zmiksować w robocie kuchennym lub za pomocą blendera na zbitą masę.
- Przełożyć do miseczki, dodać mąkę migdałową, kakao, wiórki i gałkę muszkatołową.
- Wszystko dokładnie wymieszać rękami. Następnie przełożyć powstałą masę na pergamin, uformować placek, starając się, aby kształtem przypominał prostokąt.
- Można użyć do tego wałka (na masę położyć drugi kawałek pergaminu i dopiero wtedy wałkować).
- Gdy placek jest gotowy, na jego dłuższym boku położyć ćwiartkę banana i zrolować, tworząc rurkę (podobnie jak robiąc sushi).
- Rurkę można przeciąć na pół, tworząc dwie mniejsze i wyrównać końce.
- Z pozostałym ciastem i cząstkami banana postąpić podobnie jeszcze raz.
Notatki
(przepis na podstawie przepisu z Raw Foods Polska trochę zmodyfikowany) Deser dla maluszków po 12 m. ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Wskazówki:
- Zamiast banana, można dać inny owoc np jabłko.
- Zamiast suszonych wiśni i moreli można dać inny owoc, np. śliwki.
- Wiórki kokosowe można pominąć lub zastąpić np. sezamem, orzechami.
- Mąkę migdałową lub zmielone migdały można zastąpić siemieniem lnianym lub mąkę lnianą.
- Zamiast kakao można dodać karob (substytut kakao, słodki w smaku, zawiera głównie węglowodany, ma niską zawartość tłuszczu, hypoalergiczny)
Słowa kluczowe: Rurki z suszonych owoców