Kasza gryczna z bobem, kurkami i cukinią
Na straganie leżał bób, a obok niego kurki. Pomyślałam – hmm takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, może być dobre. Kupiłam zatem bób i kurki. A wracając do domu stworzyłam całą listę dań z udziałem tego duetu. Oto jedno z nich – kasza gryczana z bobem i kurkami
Banalnie proste danie i szybkie do przygotowania, ale jakie dobre. Lubię takie nieskomplikowane dania. Zamiast kaszy gryczanej można dodać brązowy ryż, kaszę jaglaną, perłową czy razowy kuskus. Makaron również będzie tu pasował.
A inne dania ze znakomitym duetem już niebawem – zaglądajcie.
DrukujKasza gryczna z bobem, kurkami i cukinią
Składniki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
200 g kurek
1 szklanka pełna po brzeg ugotowanego i obranego bobu
6–8 łyżek ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (może być też palona)
1 cukinia
1 łyżeczka soku z cytryny
1–2 łyżki koperku
1–2 łyżki szczypiorku
szczypta wędzonej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
- Po chwili dodać dobrze umyte i drobno pokrojone kurki i dusić do momentu, aż będą miękkie.
- W międzyczasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię i dodać do kurek.
- Całość posolić (szczyptą soli), wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
- Następnie dołożyć kaszę i bób, ponownie wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze około 3 minut.
- Na koniec dodać sok z cytryny, posiekany drobno szczypiorek i koperek.
- Doprawić jeszcze wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: bób, kurki, cukinia, kasza gryczana