Lody jagodowo – kokosowe
Jesteśmy lodowymi pożeraczami – uwielbiamy lody ! Wszyscy bez wyjątku. Czasami pozwalamy sobie na lody w naszej ulubionej lodziarni, ale zazwyczaj robimy swoje własne, domowe lody. Spodziewajcie się tego lata wielu lodowych propozycji. Dzisiaj pierwsza z nich – lody jagodowo-kokosowe.
Jagody i kokos to połączenie wyborne, a gdy do tego duetu dorzucić wanilię i miętę – jesteśmy w niebie ! Gdy wszystkie składniki zmiksujemy – mamy boski koktajl, a gdy go zamrozimy – mamy lody.
Jeśli chcecie, aby taki deser był mniej kaloryczny to zamiast, tłustego mleka kokosowego dodajcie, odtłuszczone, a żeby był nadal kremowy, dodajcie nieco banana (ale nie za bardzo dojrzałego). Możecie też dodać więcej jagód.
Zamiast lodów na patyku możecie zrobić takie na gałki, wystarczy koktajl zamrozić w pojemniczkach na lód, a potem powstałe lodowe kostki zmiksować w Vitamixie lub innym blenderze z funkcją kruszenia lodu. Gotowe !
[sp_recipe]
Witam,
Mam takie pytanie, może głupie ale nie mam pojęcia, które mleko kokosowe jest pełnotłuste a które odtłuszczone? Ja kupuje z rossmana (65 % kokosa i 35 % wody, bez żadnych innych dodatków)- na opakowaniu nic nie pisze, czy pełnotłuste czy nie….
No coś ty – nie ma głupich pytań 🙂 Mleko pełnotłuste to takie z zawartością kokosa na poziomie 80-85 %. Polecam mleko Real Thai – boskie jest. Ma dobry skład (sam kokos i woda) i super konsystencję !
Dzięki 🙂 a można takie mleko nabyć gdzieś stacjonarnie np. w jakimś supermarkecie?
Ja kupuję w moim sklepie osiedlowym, ale jest też w Kuchni świata i Selgrosie.