Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
Jesienią i zimą zdecydowanie częściej piekę ciasta. W lecie mogę bez nich żyć, wolę wtedy przygotowywać raczej desery, lody i koktajle. Gdy przychodzi wrzesień, a potem październik i tak dalej, mój apetyt na ciasta zdecydowanie wzrasta.
Obok zup i gorącej czekolady, ciasto to kolejny jesienno-zimowy umilacz, nieodzowny dodatek do kubka gorącej herbaty, koca i książki.
Oto przepis na ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jest wegańskie, bez cukru, nie za słodkie, w sam raz. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
DrukujProste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
Składniki
1,5 szklanki drobno mielonej mąki orkiszowej graham (typ 1850),+ 1 łyżka
2 szklanki daktyli + 1 szklanka wody do namoczenia
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 1/2 szklanki pokrojonych w kosteczkę jabłek (2 duże jabłka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Daktyle zalać szklanką wody i namoczyć, aby zmiękły( ja z reguły namaczam je na noc).
- Następnie zmiksować je wraz z wodą w której się moczyły, olejem, mlekiem roślinnym i octem jabłkowym.
- Mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami z wyjątkiem mąki ziemniaczanej i łyżki dodatkowej mąki.
- Pokrojone w kostkę jabłka i orzechy wymieszać z mąką ziemniaczaną i łyżką mąki pszennej lub orkiszowej – zapobiegnie to opadaniu ich na dno ciasta.
- Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać dokładnie mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
- Następnie do ciasta dodać jabłka z orzechami i delikatnie wymieszać.
- Całość przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 50-60c minut, do suchego patyczka.
Słowa kluczowe: ciasto z jabłkami
nie dosyć, że najłatwiejsze to jeszcze jedno z najsmaczniejszych! 🙂
Ale super przepis. Dodaję do zakładek 🙂
Wygląda smakowicie. Czy ma szansę się udać z jakąś mąką bezglutenową?
Aaaaaaa świetne, bardzo mi się podoba , takie prawdziwie jesienne
Dlaczego dopiero po 3. r.ż,?
Ewa, ze względu na orzechy, które trzeba pogryźć. Pozdrawiam.
Renka, powinno wyjść z szklanką mąki gryczanej i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Świetny przepis! Czekoladowe w kolorze i daktylowe w smaku- to lubię:):):)
Mmm, ależ pyszności 🙂
Ja też jesienią nabieram apetytu na takie ciasta 🙂
Witam,
Kolejny przepis, którego wykonania nie mogę się już doczekać 🙂 ciasto wygląda bardzo apetycznie!
A tymczasem, czy podpowie mi Pani cokolwiek o oleju ryżowym? Lepszy nierafinowany (dostępny w zwykłych sklepach czy tylko ze zdrową żywnością?). Do tej pory smażyłam i dodawałam do ciast oliwy z oliwek…..
Ciasto upiekłam jest rewelacyjne i naprawdę łatwe, dziękuję i pozdrawiam 🙂
Czy ocet jabłkowy jest konieczny? Jeżeli tak, do czego mogę go używać jak już go kupię? 🙂
Juz znalazłam, można go zastąpić sokiem z cytryny 🙂