Najlepsze galaretki owocowe w czekoladzie
Ostatnio pisałam o zdrowych zamiennikach cukru, a dzisiaj zapraszam Was na deser z z użyciem dwóch z nich. Przedstawiam Wam galretki w czekoladzie. Najlepiej smakują schłodzone, wyjęte prosto z lodówki. Pod cieniutką warstwą deserowej czekolady kryje się słodkie, orzeźwiające wnętrze. Galaretki miałam okazję przetestować na dzieciach 😉 Przyniosłam je na piknik do Kacprowego przedszkola, zniknęły w mgnieniu oka.
Oczywiście można robić różne wersje galaretek zamieniając truskawki na inne owoce np. maliny, morele, czereśnie ect. Banan, dzięki któremu eliminujemy dosładzanie galaretek nie może być przejrzały, bo wtedy jego smak będzie zbyt intensywny i dominujący. Najlepsze są banany średnio dojrzałe 🙂 Jeśli nie wykorzystacie całej masy czekoladowej do otulania galaretek, można wlać ją do silikonowych foremek, do środka dodać ulubione orzechy, czy suszone owoce, wstawić do lodówki, a potem cieszyć się smakiem domowej czekolady. Enjoy !
Galaretki owocowe w czekoladzie
Składniki:
Galaretki
około 1,5 szkl. truskawek pokrojonych w połówki,
1 dojrzały banan,
1 łyżeczka agaru,
1/2 szklanki wody
Czekolada
1/2 szklanki kakao,
1/2 szklanki roztopionego masła kakaowego lub oleju kokosowego,
1/8 szklanki melasy karobowej (można dodać trochę więcej),
wanilia mielona 1/3 łyżeczki, lub ziarenka z jednej laski.
Truskawki wraz z bananem zmiksować na gładko (ma wyjść 1,5 szklanki koktajlu). Agar wymieszać z 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać agar do zmiksowanych owoców, dokładnie wymieszać i rozlać całość do silikonowych foremek. Odstawić do zastygnięcia.
W tym czasie przygotować czekoladę mieszając ze sobą kakao, masło kakaowe/olej kokosowy, melasę, sól i wanilię. Galaretki zanurzać jedna po drugiej w masie czekoladowej i uładać na kratce lub talerzyku ( ja zanurzałam galaretki pomagając sobie widelcem). Następnie wszystkie galaretki otulone czekoladą wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Smacznego !
Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bez czekolady po 10 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.
Nie dość ,że zdrowe , pyszne ze składu to i śliczne
Jakiś zamiennik dla melasy karobowej może Pani polecić?
syrop daktylowy albo klonowy albo miód ewentnualnie
Dzięki Ala 🙂