Letnia sałatka z fasolki szparagowej i świeżych pomidorów
W lecie, kiedy za oknem upał, w naszym menu królują różne sałatki z mnóstwem sezonowych warzyw. Robi się je prosto, nie wymagają długiego czasu przygotowania i znikają błyskawicznie. Oto jedna z nich.
Sałatka w klimacie włoskim. Uwielbiana przez całą naszą trójkę. Nawet Kacper chętnie ją je, choć jeszcze do niedawna wolał jeść wszystkie składniki osobno 🙂 Musi być spełniony oczywiście jeden warunek; sałatka nie może ociekać za dużą ilością dressingu, musi być on delikatny, prawie niezauważalny. Biorąc to Kacprowe życzenie pod uwagę w zasadzie wszystkie sałatki przygotowuję z subtelnym sosem. Zresztą sama takie lubię.
Dzisiejsza sałatka to połączenie fasolki szparagowej i świeżych pomidorów z dodatkiem czarnych oliwek (Kacper je uwielbia ) i bazylii. Często robię też rozbudowaną jej wersję dodając trochę świeżego szpinaku lub/i kilka łyżek ugotowanej komosy ryżowej czy kaszy jaglanej. Kacprowy tata całość posypuje jeszcze startym parmezanem.
Proporcje poszczególnych składników można dowolnie zmieniać. Ja daję czasami więcej fasolki niż pomidorów, a czasami mniej więcej taką samą ilość obu tych składników. Co do czosnku, to ważne, aby nie było go za dużo, żeby nie zdominował smaku sałatki, ale podkreślił smaki innych składników. W wersji dla dzieci zamiast czosnku sałatkę można przyprawić oliwą czosnkową.
Sałatka z fasolki szparagowej i świeżych pomidorów
(3-4 porcje)
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Składniki:
400 g ugotowana wcześniej fasolka szparagowa (żółta lub zielona), pokrojona na połówki,
3-4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę,
czarne oliwki, pokrojone w połówki,
1 zabek mały czosnku, zmiażdzony lub drobniutko pokrojony,
posiekana świeża bazylia,
sól, pieprz,
odrobina oliwy z oliwek,
opcjonalnie: 2-3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej/kaszy jaglanej, posiekany świeży szpinak.
Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią.
Smacznego !
Takie proste sałatki najlepiej smakują właśnie teraz! Jem codziennie 🙂 Cudne zdjęcia!
[…] View Recipe Ingredients & Preparation Instructions […]
Mniam 🙂
Magdo jak dobrze ciebie czytać*, a sałatka niezwykle apetyczna i kolorowa
Pyszna, weszła na stałe do naszego repertuaru, bo tylko oliwek i oliwy nie mamy w ogródku:)
Zrobiłam. Bardzo smaczna!
Gosiu, super, bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 Pozdrawiam
[…] i dressingowy minimalizm. Na blogu była już m.in. sałatka meksykańska z fasolą i papryką, sałatka z pomidorami i fasolką szparagową, czy brokułowa z ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną – tym razem z soczystymi […]