Kasza jaglana nieco egzotycznie
Na letnie śniadanie lub deser – jaglanka w nowej odsłonie. Tym razem z sokiem ananasowym, wiórkami kokosowymi i sezonowymi owocami.
Dzisiejsze danie to jeden z naszych hitów tego lata. Pyszne, proste i bez cukru.
Wpadłam na pomysł, żeby klasyczny duet ananas i kokos połączyć z kaszą jaglaną. Do tego ulubione sezonowe owoce i ot co powstało 🙂
Kasza jaglana nieco egzotycznie
Składniki
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
2,5 szklanki prawdziwego soku z ananasa (użyłam Marvit),
2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią (wtedy będzie nieco cukru),
1 szklanka lekko podprażonych wiórków kokosowych,
ulubione owoce sezonowe ( u nas maliny, morele, borówki),
siemię lniane.
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną należy wypłukać i sparzyć wrzątkiem.
- Wsypać do garnka zalać sokiem ananasowym i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż sok zrówna się z poziomem kaszy.
- Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
- Następnie do kaszy dodać wiórki kokosowe, wanilię i wszystko dokładnie wymieszać.
- Na końcu dodać ulubione sezonowe owoce i świeżo zmielone siemię lniane.
- Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
- Gotowe !
- Tak przygotowaną kaszę można zrobić również w wersji zapiekanej.
- Powstanie a’ la ciasto.
- Należy dodać do niej jeszcze 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (wtedy danie będzie zawierało gluten) lub mąki kukurydzianej, łyżkę oleju rzepakowego, wymieszać, przełożyć do małej formy keksówki lub kokilek.
- Wierzch tak przygotowanej kaszy przykryć owocami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut.
- Gotową kaszę wyjmować z keksówki lub kokilek po całkowitym ostudzeniu.
- W wersji zapiekanej kasza świetnie smakuje z morelami, malinami lub wiśniami.
Notatki
Wskazówki:
- Gdy chcemy uzyskać rzadszą konsystencję kaszy, należy dodać do niej trochę więcej soku ananasowego lub innego płynu.
- Pod koniec gotowania do kaszy można dodać troszkę mleka kokosowego.
- Większe owoce takie jak morele, nektaryny, czy gruszki należy drobno pokroić.
(około 5-6 porcji)
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Kasza jaglana nieco egzotycznie
pierwsza!!!
zrobiłam z sokiem pomarańczowym wprawdzie, ale i tak efekt nas powalił 🙂
a chyba sama nigdy bym na to nie wpadła
pozdrawiam,
Ania
Z chęcią zjadłabym tak podaną kaszę. Jest po prostu pyszna, a w takiej wersji cieszy oko. 🙂
No to trzeba zrobić i już 🙂
Ann, super !
no super! tylko… owies nie ma glutenu;) na szczescie:]