Na śniadanie – zupa migdałowo-ryżowa
Oto przepis na zupę mleczną, ale bez mleka. Smaczna propozycja nie tylko dla alergików.
W końcu propozycja śniadaniowa 🙂 Za oknem biało, a więc trochę bieli także w porannym menu – zupa migdałowa z ryżem. To klasyczne połączenie ryżu, migdałów i wanilii. Pycha !
DrukujNa śniadanie – zupa migdałowo-ryżowa
Składniki
3/4 szkl. migdałów,
2–2,5 szkl. dobrej jakości wody,
1/3 szkl. ryżu brązowego długoziarnistego,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilii, ziarenka z 1 strąka wanilii,
szczypta cynamonu,
szczypta kardamonu,
płatki migdałowe,
syrop klonowy, ksylitol
skórka z pomarańczy i cytryny (opcjonalnie).
Przygotowanie
- Wieczorem namoczyć migdały na około 8 godzin i ugotować na sypko ryż.
- Na drugi dzień rano z migdałów odlać wodę, obrać je ze skórki, wrzucić do blendera, zalać dwiema szklankami świeżej wody i chwilę miksować.
- Następnie całość przelać przez gęste sito, wyłożone dodatkowo gazą.
- Na koniec zebrać gazę i porządnie ją odcisnąć.
- Gotowe mleko lekko podgrzać, dodać do niego ryż, cynamon, kardamon i wanilię.
- Na koniec dodać masło lub olej, syrop z agawy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową.
Notatki
Wskazówki:
- Mleko migdałowe można lekko zagęścić skrobią kuzu*, aby uzyskać konsystencję aksamitnego, rzadkiego budyniu. Do 1 szkl. zimnego mleka należy dodać około 1/2 łyżki kuzu, rozrobić i zagotować ciągle mieszając.
- Do zupy można dodać niesierkowane, suszone owoce np. rodzynki, śliwki.
- Zamiast ryżu do zupy można dodać komosę ryżową (quanoa).
- Masę migdałową, która zostanie po odciśnięciu mleka można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub zrobić z niego twarożek na kanapkę.
* kuzu to skrobia pozbawiona smaku i bezzapachowa, która jest alternatywą dla żelatyny czy skrobi ziemniaczanej. Stosuje się ją do zagęszczania zup, słodkich i aromatycznych sosów, przygotowywania polew, puddingów i nadzienia do ciast. Kuzu jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu.
Danie dla maluszków po 12 m.ż. Bez skórki pomarańczowej po 10 m.ż. Bardziej rozdrobniona, niedosładzana, ze zmielonymi migdałami po 7 m.ż. Z ksylitolem po 3 r.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.Słowa kluczowe: Na śniadanie - zupa migdałowo-ryżowa
muszę ją zrobić
p.s jutro będą u mnie twoje pierogi z kapusty i suszonych pomidorów
Alcia to super 🙂 Ciekawe czy będą Wam smakować :-)? Daj koniecznie znać 🙂
dam , dam ale wieczorem, zostawię kilka na sobotę to zrobię im zdjęcie , mam nadzieję, że jakieś ostaną 😀
Ja już pierogi robiłam i wyszły prze…pyszne 🙂 a moja córcia zjadła 4 i poprosiła dokładkę.
Polecam pierogi!!! Mniaammm
Toż to czysta poezja kulinarna.. te migdały, ten kolor i zapowiedź smaku… 😉 Muszę spróbować, może i dziecku zasmakuje 🙂
A jak zrobić z pozostałej masy migdałowej twarożek na kanapkę?:) tak po prostu posmarować? pozdrawiam!
Luuv, do masy migdałowej można dodać ciut wody, żeby uzyskać lżejszą konsystencję i dodać różne dodatki np. syrop z agawy, cynamon, wanilię, lub sól/sos sojowy, szczypiorek, rzodkiewkę, koperek, natkę, suszone pomidory, kiszony ogórek itp.