Pyszny i prosty krem koperkowy
Dostaję od Was często informacje, że bardzo lubicie moje zupy. Zatem dzielę się z Wami kolejnym przepisem na jedną z nich. Tym razem, jest to – krem koperkowy.
Ma piękny kolor i smakuje naprawdę dobrze. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku łatwodostępnych składników. Aby był bardziej sycący i bogaty w białko, można podać go z ugotowaną wcześniej fasolą lub ciecierzycą. Jest znakomity również z grzankami z razowego chleba lub nasionami słonecznika i dyni.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowała.
Smacznego !
DrukujPyszny i prosty krem koperkowy
- Porcja: 4 porcje 1x
Składniki
duży pęczek koperku
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 średnia kalarepa
3 średnie ziemniaki
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie
1 łyżeczka jasnej pasty miso (opcjonalnie)
1–2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (opcjonalnie).
sól,
pieprz
Do podania: lekko podprażone pestki słonecznika i dyni
ugotowana fasola, grzanki z razowego chleba.
Przygotowanie
- W dużym garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę seler, a po chwili pokrojoną w kostkę kalarepę i ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy.
- Całość zalać 1 litrem wrzątku i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Następnie wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać pokrojony niedbale pęczek koperku, pastę miso, sok z cytryny i całość zmiksować na gładki krem. Już nie gotować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny. Gdyby zupa była za gęsta dolać jeszcze nieco wody.
Podawać z lekko podprażonymi nasionami słonecznika i dyni lub grzankami.
Słowa kluczowe: koperek
O tak , tak , przepisy twoje Madziu na zupy to ja biorę w ciemno , zawsze jest efekt Wow , zawsze
A tą zupę koperkową to mus robić
Alu, jestem ciekawa czy zrobilaś tę koperkową ? 🙂