Owsiane placuszki z jabłkami i cynamonem

Ostatnio to nasze ulubione placki. Robię je na śniadanie i na podwieczorek. Nawet nasz tata bardzo je lubi, choć generalnie nie przepada za słodkościami.

Są przepyszne. Lekko puchate i mięciutkie. Smakują świetnie z różnymi dodatkami np. z duszonym rabarbarem albo syropem klonowym. Bez niczego również są fantastyczne. Znakomite zarówno na ciepło jak i na zimno. Śmiało można zabrać je do szkoły na drugie śniadanie, na piknik albo wycieczkę.

Gdy będziecie je przygotowywać, pamiętajcie, aby banan nie był bardzo dojrzały, bo inaczej będzie wyczuwalny, a nie oto tu chodzi. Królować ma smak jabłek i cynamonu. :-)

Enjoy !

placuszki owsiane z jabłkami

Owsiane placuszki z jabłkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (około 160 g)
  • 1 banan (nie za dojrzały) (około 125 g)
  • 1 szklanka + 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Przygotowanie

1

Banana zmiksować z mlekiem na gładko, dodać mąkę owsianą, sodę i przyprawy. Całość zmiksować do połączenia składników.

2

Na koniec dodać pokrojone cieniutko plasterki jabłek, sok z cytryny i delikatnie wymieszać.

3

Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

placuszki owsiane z jabłkami

Spróbuj również

  • takie owsiane placuszki uwielbiam, szczególnie z owocami – są proste, pyszne i zdrowe ;) nic dodać, nic ująć! :)

  • margot

    takie placuszki to ja bym chętnie zjadła , fajne , bardzo fajne

  • Magda Gembacka

    Dzięki Alcia :-) Pyszne są i mega proste do zrobienia :-)

  • Magda Gembacka

    Dokładnie. Ja też uwielbiam.

  • gosia

    czy banan jest konieczny? czym można go zastąpić?

  • Magda Gembacka

    Banan zastępuje jajko, jest konieczny. Można go zastąpić jajkiem, albo puree z jabłek lub dyni.

  • Bietka

    Witam,
    a w przepisie nie ma inf o proszku do pieczenia..a w inf dotyczących wykonania jest.
    To co w koncu z tym proszkiem? :)

    Pozdr,
    Bietka

  • Magda Gembacka

    Zaszła pomyłka. Juz poprawiłam. Trzeba dodać tylko sodę, nie proszek do pieczenia :-)

  • Beata

    Witam, a jakie mleko roślinne polecasz??

  • Magda Gembacka

    może być sojowe, z nerkowców, migdałowe :-)

  • Patrycja

    Zastanawiam się czy mleko kokosowe będzie pasowało do zrobienia takich placuszków?

  • Magda Gembacka

    Ja lubię połączenie jabłek, cynamonu i kokosa, więc moim zdaniem mleko kokosowe będzie pasowało :)

  • Pingback: Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com()

  • Klara

    a można go zastąpić mielonym siemieniem lnianym ? działa jak jajko

  • Można zastąpić, choć ja raczej unikam podgrzewania siemienia lnianego. Zamiast banana można dodać również puree z jabłek lub dynii.