fbpx Drukuj

Zupa ryżowa – wspomnienie z dzieciństwa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

3, 4 suszone grzyby
ryż brązowy  około 90 g,
2 marchewki,
1 piertuszka lub pasterniak,
1/2 małego selera,
2 ziemniaki  (opcjonalnie),
kawałek pora,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
1 łyżeczka lubczyku,
sól,
2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć chwilę w szklance wody.
  2. Do 1,5 litra gotującej się wody dodać wypłukany ryż, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby z wodą w której się moczyły, obrany seler i por.
  3. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
  4. Następnie dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i dalej gotować .
  5. W tym czasie z mąki i oliwy zrobić jasnobrązową zasmażkę, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami zupy i dodać do całości.
  6. Wymieszać.
  7. Zupę gotować do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie.
  8. Zupę podawać z natką pietruszki i lekko podprażonymi pestkami słonecznika lub pokruszonymi orzechami włoskimi.

Notatki

Danie dla maluszków po 12 r.ż. Bez grzybów po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk

Słowa kluczowe: Zupa ryżowa - wspomnienie z dzieciństwa

6
0
Would love your thoughts, please comment.x