fbpx Drukuj

Zupa prowansalska z kaszą jaglaną

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1, 5 l dobrej jakości wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory i 1 szkl. przecieru pomidorowego
300 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
¼ selera
1 mały por
2 pietruszki
2 ziemniaki
1/2 szklanki wypłukanej i sparzonej kaszy jaglanej
1 łyżka razowej mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki posiekanej bazylii
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

1.Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
2.Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę pomidory, przecier i dusić ok 10 minut.
3.Dodać łyżkę mąki, wymieszać, posypać drobno posiekaną bazylią, jeszcze raz wymieszać i odstawić z ognia.
4.W garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę, pokrojone w kostkę warzywa, cały por, liście laurowe, ziele angielskie, sól.
5.Gotować do miękkości kaszy i warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dodać zawartość patelni, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
6.Podając zupę można jeszcze posypać ją posiekaną bazylią i lekko uprażonymi pestkami dyni (dla dzieci, które nie potrafią jeszcze dobrze gryźć pestek, należy je zmielić).

12
0
Would love your thoughts, please comment.x