fbpx Drukuj

Zupa prowansalska z kaszą jaglaną

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1, 5 l dobrej jakości wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory i 1 szkl. przecieru pomidorowego
300 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
¼ selera
1 mały por
2 pietruszki
2 ziemniaki
1/2 szklanki wypłukanej i sparzonej kaszy jaglanej
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki posiekanej bazylii
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie

  1. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
  2. Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę pomidory, przecier i dusić ok 10 minut.
  3. Posypać drobno posiekaną bazylią, jeszcze raz wymieszać i odstawić z ognia.
  4. W garnku zagotować wodę, wrzucić kaszę, pokrojone w kostkę warzywa, cały por, liście laurowe, ziele angielskie, sól.
  5. Gotować do miękkości kaszy i warzyw. Pod koniec gotowania do zupy dodać zawartość patelni, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
  6. Podając zupę można jeszcze posypać ją posiekaną bazylią i lekko uprażonymi pestkami dyni (dla dzieci, które nie potrafią jeszcze dobrze gryźć pestek, należy je zmielić).
12
0
Would love your thoughts, please comment.x