fbpx Drukuj

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i tymiankiem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 l dobrej jakości wody
500 g przecieru pomidorowego
34 łyżki kaszy jaglanej
3 średnie marchewki,
23 średnie ziemniaki
1 średnia pietruszka
1/2 średniego selera
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 duże listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonego, suszonego lubczyka
3 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie

  1. Zagotować 2 litry wody.
  2. W międzyczasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
  3. Do wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i kaszę (wcześniej dokładnie wypłukaną).
  4. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i lubczyk.
  5. Gdy kasza i warzywa będą już prawie miękkie, do zupy wlać przecier pomidorowy, dodać zeszkloną cebulę, tymianek i posolić do smaku.
  6. Całość wymieszać i zagotować.
39
0
Would love your thoughts, please comment.x