fbpx Drukuj

Zupa fasolowa z tofu

Powiększ

Składniki

1,5 l wody
160 g małej, białej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 marchewki
5 średniej wielkości ziemniaków
1/2 selera
2 pietruszki
3/4 kostki wędzonego tofu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól

Przygotowanie

Fasolę namoczyć na ok. 12 godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie odlać z fasoli wodę ,w której się moczyła, zalać świeżą i ugotować na pół miękko ze szczyptą zmielonego kminku.
Na patelni zeszklić na jednej łyżce oliwy pokrojoną drobno cebulę z jednym wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Do garnka wlać 1, 5 l wrzątku i postawić na ogień.
Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, trzy ziemniaki przekrojone na połówki, seler w całości i pokrojone w kostkę pozostałe warzywa (marchew, pietruszkę, dwa ziemniaki).
Po ok. 10 minutach do zupy dodać odsączoną fasolę, zeszkloną cebulkę z czosnkiem i pokrojone w kostkę tofu.
Całość wymieszać. Na końcu, w celu zagęszczenia zupy, wyjąć z niej ugotowane połówki ziemniaków, dodać do nich około 1 chochli zupy (bez warzyw) i zmiksować. Powstałą gęstą papkę wlać do gotującej się zupy i wymieszać.
Całość przyprawić solą i majerankiem.
Zupa jest gotowa, gdy wszystkie warzywa i fasola są miękkie.

Notatki

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Słowa kluczowe: Zupa, Fasola

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x