fbpx Drukuj

Zimowa kasza gryczana z buraczkami i tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

 

Składniki:
3/4 szklanki  kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej),
1 duża cebula,
3 ugotowane małe buraki ze skórką lub upieczone,
1 kostka marynowanego lub wędzonego tofu,
sól, pieprz, majeranek,
natka pietruszki,
jarmuż,
sok z cytryny.

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę i zeszklić na oliwie.
  2. Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Tofu pokroić w kosteczkę i przyrumienić na patelni na złoty kolor.
  4. Ugotowaną kaszę połączyć z cebulką, tofu i startymi burakami.
  5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać.
  6. Całość podgrzać na ogniu lub w piekarniku.
  7. Jarmuż i/lub natkę pietruszki drobno posiekać i skropić sokiem z cytryny.
  8. Ciepłą kaszę włożyć na talerz i posypać jarmużem (natką).
11
0
Would love your thoughts, please comment.x