260 g suchej, drobnej białej fasolki
(po ugotowaniu będą to trzy szklanki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1–2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości (opcjonalnie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1–2 łyżki syropu klonowego
sól
pieprz czarny
pieprz kajeński (opcjonalnie)
natka pietruszki
Jeśli macie ochotę do fasolki możecie dodać jeszcze ∑edzone tofu. Wystarczy podsmażyć je na początku wraz z cebulą i czosnkiem.
Find it online: https://ammniam.pl/wege-fasolka-po-bretonsku/