fbpx Drukuj

Wege fasolka po bretońsku

wege fasolka po bretońsku

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

260 g suchej, drobnej białej fasolki
(po ugotowaniu będą to trzy szklanki)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
12 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości (opcjonalnie)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
12 łyżki syropu klonowego
sól
pieprz czarny
pieprz kajeński (opcjonalnie)
natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć na noc, na 8-12 godzin, następnie ugotować ją do miękkości w świeżej nieosolonej wodzie.
  2. Do dużego garnka wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek i zeszklić.
  3. Dodać wszystkie przyprawy oprócz majeranku, pieprzu i soli. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć.
  4. Następnie dodać ugotowaną fasolę, przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Pod koniec doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i syropem klonowym.
  6. Podawać z posiekaną natką pietruszki i razowym chlebem.

Notatki

Jeśli macie ochotę do fasolki możecie dodać jeszcze ∑edzone tofu. Wystarczy podsmażyć je na początku wraz z cebulą i czosnkiem.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x