fbpx Drukuj

Tarta bez pieczenia z budyniem jaglanym i owocami

tarta z budyniem jaglanym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:
1,5 szklanki daktyli świeże lub suszone (trzeba je wcześniej namoczyć, aby zmiękły),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 łyżki karobu lub kakao,
szczypta soli.

Masa:
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub makadamia,
34 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki ksylitolu (lub więcej).

Świeże owoce sezonowe np. maliny, poziomki, wiśnie, czereśnie, jagody

Przygotowanie

Spód:

  1. Do robota kuchennego włożyć wiórki kokosowe, kakao lub karob i zmiksować na drobny piasek.
  2. Następnie dodać daktyle (jeśli są suche najpierw namocz je przez 10-15 minut w gorącej wodzie, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać) i miksować do uzyskania kleistej masy.
  3. Gotową masę rozprowadzić na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) starannie, mocno dociskając ją do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód z wysokim brzegiem.
  4. Formę włożyć do zamrażalnika, a w tym czasie przygotować budyń jaglany.

Masa budyniowa:

  1. Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
  2. Kaszę wrzucić do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie mleko, około 20 minut.
  3. Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców, ksylitol, sok z cytryny i wanilię.
  4. Całość zmiksować na gładki budyń.
  5. Z zamrażalnika wyjąć daktylowo-kokosowy spód, wylać na niego przygotowany budyń, a na wierzchu ułożyć ulubione sezonowe owoce.
  6. Gotową tartę odstawić do zastygnięcia i schłodzić w lodówce jeszcze przez 2 godziny.
20
0
Would love your thoughts, please comment.x