fbpx Drukuj

Szarlotka migdałowo-orzechowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:

  • 140 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
  • 60 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych zwykłych
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
    Środek:
  • 1 kg pokrojonych w kostkę jabłek bez skórki
  • 70 g rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub esencji waniliowej (opcjonalnie)
    Wierzch:
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 23 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

  1. Z mąki, płatków owsianych, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkować je na duży cienki placek wyłożyć nim dno formy do taty lub tortownicę o średnicy 23-24 cm.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25-30 minut.
  4. W międzyczasie obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka włożyć do garnka, wlać sok z cytryny i smażyć przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać rodzynki, cynamon, wanilię i skrobię ziemniaczaną, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.
  5. W tym czasie w garnku podgrzać syrop klonowy do momentu uzyskania wodnistej konsystencji, dodać orzechy, płatki migdałowe i wszystko wymieszać.
  6. Podpieczony spód wyłożyć jabłkami, a warstwę jabłek przykryć mieszaniną migdałowo-orzechową. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 30 -35 minut do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni.
  7. Ciasto kroić gdy się wystudzi.

Notatki

Zamiast rodzynek czy daktyli do jabłek można dodać około 2 łyżek cukru trzcinowego.

Słowa kluczowe: jabłka, migdały, orzechy

20
0
Would love your thoughts, please comment.x