60 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych zwykłych
6 łyżek oleju rzepakowego
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Środek:
1 kg pokrojonych w kostkę jabłek bez skórki
70 g rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub esencji waniliowej (opcjonalnie)
Wierzch:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych)
1/2 szklanki płatków migdałowych
2–3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
Z mąki, płatków owsianych, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto.
Rozwałkować je na duży cienki placek wyłożyć nim dno formy do taty lub tortownicę o średnicy 23-24 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25-30 minut.
W międzyczasie obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka włożyć do garnka, wlać sok z cytryny i smażyć przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać rodzynki, cynamon, wanilię i skrobię ziemniaczaną, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.
W tym czasie w garnku podgrzać syrop klonowy do momentu uzyskania wodnistej konsystencji, dodać orzechy, płatki migdałowe i wszystko wymieszać.
Podpieczony spód wyłożyć jabłkami, a warstwę jabłek przykryć mieszaniną migdałowo-orzechową. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 30 -35 minut do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Ciasto kroić gdy się wystudzi.
Notatki
Zamiast rodzynek czy daktyli do jabłek można dodać około 2 łyżek cukru trzcinowego.