1 szklanka czerwonej soczewicy,
1/3 szklanki kaszy jaglanej (około 3 łyżek),
4 średnie marchewki,
1 średnia cebula,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),
2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
2 łyżeczki curry,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub kawałek
sól,
płatki migdałowe.
Zamiast gotować marchewkę na parze i pec cebulę i czosnek można podsmażyć wszystko na patelni na oliwie. Najpierw wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, a gdy ładnie się zezłocą dodać marchew. Smażyć około 5 -7 minut. Potem postępować wg. pezepisu.
Masło orzechowe można pominąć, a zamiast niego dodać 1-2 łyżki oliwy.
Słowa kluczowe: pasztat z soczewicy i warzyw