Drukuj

Sałatka z brukselki i ziemniaków w gremolacie

Powiększ

Składniki

10 sztuk brukselek
45 małych ziemniaków
płatki drożdżowe (nieaktywne)
orzeszki pinii lub posiekane migdały, płatki migdałowe, pistacje
pieprz
sól, pieprz

gremolata:
1 duża cytryna
2 duże ząbki czosnku
1 szklanka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki i odstawić na bok.
  2. Brukselkom odciąć głąbki (które są pod spodem warzywa) i obrać je z zewnętrznych listków, a następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Poczekać, aż woda zawrze i od tego momentu gotować 5 – 8 minut, aż brukselki będą al dente.
  3. Następnie brukselki zahartować w zimnej wodzie z lodem. Odcedzić,  pokroić w połówki i odstawić na bok.
  4. Przygotować gremolatę. Cytrynę sparzyć, a następnie za pomocą tarki o drobnych oczkach lub specjalnej obieraczki ściągnąć z niej żółtą skórkę.
  5. Na desce do krojenia drobniutko posiekać natkę pietruszki wraz z cytrynową skórką. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, szczyptę soli i wymieszać.
  6. Pietruszkowo- cytrynowo-czosnkową posypkę przełożyć do miseczki i wlać oliwę. Wymieszać i dostawić.
  7. Na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy (1-2 łyżki) dodać pokrojone ziemniaki i brukselkę, smażyć co jakiś czas mieszając aż warzywa ładnie się przyrumienią.
  8. Następnie do warzyw dodać 2 łyżki gremolaty i potrząsać patelnią tak, aby gremolata dokładnie wymieszała się z brukselką i ziemniakami.
  9. Na koniec dodać do smaku sól, pieprz i płatki drożdżowe oraz lekko podprażone orzeszki pinii (lub inne orzechy).
  10. Całość wymieszać i podawać.

Notatki

Jeśli chcesz aby danie było bogatsze w białko możesz dodać do niej 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub fasoli.

Słowa kluczowe: brukselka, ziemniaki, gremolata

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x