Sałatka z brukselki i ziemniaków w gremolacie
Niedawno zapytałam swoich obserwatorów na Instagramie czy wiedzą co to jest gremolata ? Okazało się, że większość z nich nie wie co to takiego. Postanowiłam zatem podzielić się tu na blogu prostym przepisem na ten wspaniały dodatek, a przy okazji pokazać jak można go wykorzystać prezentując mój ulubiony ostatnio sposób na brukselkę.
Gremolata, pochodzi z Włoch, jest to mieszanka drobno posiekanego czosnku, skórki z cytryny i natki pietruszki. Klasycznie używa się jej do mięs, ale równie fantastycznie sprawdza się do warzyw (gotowanych, grillowanych, smażonych) grzybów, makaronów, kasz czy ryżu. Uwielbiam dodawać ją do szparagów, pieczonego kalafiora czy do prostego i pysznego dania z brukselki i ziemniaków, które ostatnio robię bardzo często.
Przepis na to danie znajdziecie poniżej. A jak je zrobicie to koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało.
Drukuj
Sałatka z brukselki i ziemniaków w gremolacie
- Porcja: 1-2 1x
Składniki
10 sztuk brukselek
4–5 małych ziemniaków
płatki drożdżowe (nieaktywne)
orzeszki pinii lub posiekane migdały, płatki migdałowe, pistacje
pieprz
sól, pieprz
gremolata:
1 duża cytryna
2 duże ząbki czosnku
1 szklanka natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, ugotować, pokroić w ćwiartki i odstawić na bok.
- Brukselkom odciąć głąbki (które są pod spodem warzywa) i obrać je z zewnętrznych listków, a następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Poczekać, aż woda zawrze i od tego momentu gotować 5 – 8 minut, aż brukselki będą al dente.
- Następnie brukselki zahartować w zimnej wodzie z lodem. Odcedzić, pokroić w połówki i odstawić na bok.
- Przygotować gremolatę. Cytrynę sparzyć, a następnie za pomocą tarki o drobnych oczkach lub specjalnej obieraczki ściągnąć z niej żółtą skórkę.
- Na desce do krojenia drobniutko posiekać natkę pietruszki wraz z cytrynową skórką. Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, szczyptę soli i wymieszać.
- Pietruszkowo- cytrynowo-czosnkową posypkę przełożyć do miseczki i wlać oliwę. Wymieszać i dostawić.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy (1-2 łyżki) dodać pokrojone ziemniaki i brukselkę, smażyć co jakiś czas mieszając aż warzywa ładnie się przyrumienią.
- Następnie do warzyw dodać 2 łyżki gremolaty i potrząsać patelnią tak, aby gremolata dokładnie wymieszała się z brukselką i ziemniakami.
- Na koniec dodać do smaku sól, pieprz i płatki drożdżowe oraz lekko podprażone orzeszki pinii (lub inne orzechy).
- Całość wymieszać i podawać.
Notatki
Jeśli chcesz aby danie było bogatsze w białko możesz dodać do niej 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub fasoli.
Słowa kluczowe: brukselka, ziemniaki, gremolata