fbpx Drukuj

Książki, a na obiad ryż z soczewicą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/2 szkl. ryżu brązowego basmati lub długoziarnistego*
2 łyżki soczewicy zielonej*
sól
oliwa z oliwek lub olej lniany

Przygotowanie

Ryż dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i postawić na ogień. Po jakiś 15 minutach dodać wypłukaną wcześniej soczewicę (soczewicę można wcześniej namoczyć, ja zalewam ją na 15 minut ciepłą wodą).
Gotować do miękkości. Następnie zdjąć z ognia.
Nałożyć na talerzyk, chwilkę poczekać aż danie przestygnie, dodać potem troszkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek.
Ryż można posypać wcześniej namoczonymi i posiekanymi wodorostami arame, koperkiem lub natką pietruszki.
Do dania można również dodać jakieś warzywa, wcześniej ugotowane na parze, np. marchewkę, brokuły, jak kto lubi.
Ja z reguły podaję warzywa osobno, jako dodatek.

Notatki

Danie bez soli i bardziej rozdrobnione dla maluszka po 9 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.<br>

* ilość i proporcje ryżu i soczewicy można sobie dowolnie zmieniać wg. uznania

Słowa kluczowe: Ryż, Soczewica, Obiad

4
0
Would love your thoughts, please comment.x