1/2 szkl. ryżu brązowego basmati lub długoziarnistego*
2 łyżki soczewicy zielonej*
sól
oliwa z oliwek lub olej lniany
Ryż dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i postawić na ogień. Po jakiś 15 minutach dodać wypłukaną wcześniej soczewicę (soczewicę można wcześniej namoczyć, ja zalewam ją na 15 minut ciepłą wodą).
Gotować do miękkości. Następnie zdjąć z ognia.
Nałożyć na talerzyk, chwilkę poczekać aż danie przestygnie, dodać potem troszkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek.
Ryż można posypać wcześniej namoczonymi i posiekanymi wodorostami arame, koperkiem lub natką pietruszki.
Do dania można również dodać jakieś warzywa, wcześniej ugotowane na parze, np. marchewkę, brokuły, jak kto lubi.
Ja z reguły podaję warzywa osobno, jako dodatek.
Danie bez soli i bardziej rozdrobnione dla maluszka po 9 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.<br>
* ilość i proporcje ryżu i soczewicy można sobie dowolnie zmieniać wg. uznania
Słowa kluczowe: Ryż, Soczewica, Obiad
Find it online: https://ammniam.pl/ryz-z-soczewica/