fbpx Drukuj

Rozpłwający się w ustach piernik z kawą

piernik z kawą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 szklanki jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
200 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
1/22/3 szklanki jasnego, drobnego cukru
1 opakowanie przyprawy piernikowej (2027 g)
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mocnej kawy (espresso)
1/4 szklanki aquafaby (zalewa po ciecierzycy z puszki)
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Gorącą kawę wymieszać z miodem lub syropem klonowym
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.
  3. Wlać olej, aquafabę i zmiksować.
  4. Następnie wlać kawę wymieszaną z miodem i zmiksować na gładką, dosyć rzadką masę.
  5. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
  6. Masę przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o wym. 28 cm x 8,5 cm).
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ℃.
  8. Piec około 50-55 minut, do suchego patyczka.

Notatki

  • Jeśli chcesz, żeby piernik był mniej słodki dodaj mniej cukru.
  • Do środka masy możesz dodać jeszcze bakalie.
  • Piernik można polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Słowa kluczowe: piernik z kawą

18
0
Would love your thoughts, please comment.x