300 g czerwonej kapusty
1 cebula
2–3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w wodzie lub odciśniętych z oliwy)
1–2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki syropu klonowego
pieprz
sól
Czerwoną kapustę cienko poszatkować, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody (tak aby przykryła dno garnka) i dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie obrać, pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce oliwy lub oleju na złoty kolor.
Następnie ugotowaną kapustę odcedzić (gdyby na dnie została jeszcze woda) i włożyć z powrotem do garnka. Dodać do niej podsmażoną cebulkę, suszone pomidory i natkę pietruszki.
Sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy wymieszać razem w małej miseczce i przelać do kapusty. Całość wymieszać.
Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: kapusta czarwona, suszone pomidory
Find it online: https://ammniam.pl/pyszna-salatka-z-czerwonej-kapusty/