fbpx Drukuj

Pomarańczowy krem z nerkowców

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 2 szklanki nerkowców
  • 3/4 szklanki niesiarkowanych daktyli
  • sok z 34 słodkich pomarańczyskórka z jednej pomarańczy (najlepiej eko)
  • 12 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Orzechy namoczyć w wodzie przez 2-3 godziny.
  2. Daktyle namoczyć w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie.
  3. Następnie do blendera lub malaksera włożyć nerkowce (bez wody), daktyle, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy i odrobinę soku pomarańczowego (tego w którym moczyły się daktyle).
  4. Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem.
  5. Gęstość kremu należy regulować dodając mniej lub więcej soku pomarańczowego.
  6. Podawać schłodzony.

Notatki

  1. Nerkowce można w części lub w całości zamienić na migdały (wtedy migdały należy moczyć około 8 godzin, a przed ich zmiksowaniem należy je obrać ze skórki) lub ugotowaną kaszę jaglaną.
  2. Ważne aby krem był gładki, bez grudek.

Słowa kluczowe: krem z nerkowców

24
0
Would love your thoughts, please comment.x