sok z 3–4 słodkich pomarańczyskórka z jednej pomarańczy (najlepiej eko)
1–2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Przygotowanie
Orzechy namoczyć w wodzie przez 2-3 godziny.
Daktyle namoczyć w soku pomarańczowym do momentu aż będą miękkie.
Następnie do blendera lub malaksera włożyć nerkowce (bez wody), daktyle, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy i odrobinę soku pomarańczowego (tego w którym moczyły się daktyle).
Całość zmiksować na gładki, aksamitny krem.
Gęstość kremu należy regulować dodając mniej lub więcej soku pomarańczowego.
Podawać schłodzony.
Notatki
Nerkowce można w części lub w całości zamienić na migdały (wtedy migdały należy moczyć około 8 godzin, a przed ich zmiksowaniem należy je obrać ze skórki) lub ugotowaną kaszę jaglaną.