Spód:
2 szklanki daktyli
1 szklanka migdałów ze skórką
sok z 1 pomarańczy
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 łyżki kakao
2–3 łyżeczki przyprawy piernikowej
Masa jaglano-pomarańczowa:
120 g suchej kaszy jaglanej (ciut więcej niż 1/2 szklanki)
40 g migdałów bez skórki
5–6 łyżek ksylitolu/cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g) lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
100 g obranej i pozbawionej białych włókien pomarańczy (1 duża lub 2 małe)
1 skórka z dużej pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady 70 %
1/2 szklanki mleka roślinnego bez cukru
płatki migdałowe do przybrania
Słowa kluczowe: kasza jaglana, pomarańcze,