Drukuj
Pierogi ze szparagami i ciecierzycą
Autor:
Magda
Powiększ
1x
2x
3x
Składniki
1
duży por (biała część)
1
ząbek czosnku
pęczek zielonych szparagów
1
,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub
1
puszka)
sok z cytryny
sól, pieprz
ulubione ciasto na pierogi. U mnie z 1 szklanki mąki pszenne typ 500 i 1 szklanki mąki pszennej razowej graham typ 1850 + wrzątek.
Przygotowanie
Na oliwie podsmażyć posiekany por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pokrojone w 0,5 cm kawałki szparagi ( bez zdrewniałych konców) i smażyć do momentu aż będą miękkie.
Na koniec dodać odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksować lekko zmiksować na zwartą, ale nie gładką pastę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
Podawać z podsmażoną cebulką.
Find it online
:
https://ammniam.pl/pierogi-ze-szparagami-i-ciecierzyca/
wpDiscuz
4
0
Would love your thoughts, please comment.
x
(
)
x
|
Reply
Insert