fbpx Drukuj

Pierogi ze szparagami i ciecierzycą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 1 duży por (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ulubione ciasto na pierogi. U mnie z 1 szklanki mąki pszenne typ 500 i 1 szklanki mąki pszennej razowej graham typ 1850 + wrzątek.

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażyć posiekany por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać pokrojone w 0,5 cm kawałki szparagi ( bez zdrewniałych konców) i smażyć do momentu aż będą miękkie.
  3. Na koniec dodać odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  4. Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksować lekko zmiksować na zwartą, ale nie gładką pastę.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
  7. Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
  8. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
  9. Podawać z podsmażoną cebulką.
4
0
Would love your thoughts, please comment.x