Drukuj

Pierogi ze szparagami i ciecierzycą

Rozmiar

Składniki

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażyć posiekany por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać pokrojone w 0,5 cm kawałki szparagi ( bez zdrewniałych konców) i smażyć do momentu aż będą miękkie.
  3. Na koniec dodać odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  4. Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksować lekko zmiksować na zwartą, ale nie gładką pastę.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
  7. Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
  8. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
  9. Podawać z podsmażoną cebulką.