fbpx Drukuj

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Nadzienie:
2 cebule (200g),
300 g kiszonej kapusty z marchewką,
300 g ziemniaków (56 sztuk),
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
sól.

Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej jasnej typ 480,
1/2 szklanki maki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej, gorąca woda.

Przygotowanie

  1. Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni na oliwie.
  2. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, pokroić na mniejsze części i dodać do cebuli.(Gdyby kapusta była bardzo kwaśna można ją ewentualnie przepłukać).
  3. Przyprawić kminkiem i dusić, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.
  4. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować i ugnieść na purèe. Następnie połączyć ziemniaki z kapustą, wymieszać i posolić do smaku.
  5. Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
  6. Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
  7. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
  8. Podawać z podsmażaną cebulką.
7
0
Would love your thoughts, please comment.x