fbpx Drukuj

Piernik buraczany

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

150 g mąki orkiszowej razowej
170 g startych na drobnych oczkach buraków
130 g ksylitolu* (można mniej)
9 g sody oczyszczonej (około 1,5 łyżeczki)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki zmielonego anyżku
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka mielonej wanilii
2 łyżki octu jabłkowego
50 ml o rzepakowego
200 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
34 drobno pokrojone, suszone niesiarkowane śliwki

Do przybrania płatki migdałowe, orzechy i suszone owoce

Przygotowanie

  1. Połączyć ze sobą suche składniki (prócz ksylitolu) i przesiać przez sitko. Dodać do nich mokre składniki, ksylitol, buraki i śliwki. Wymieszać.
  2. Przelać do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej  tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciast włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piec około 60 minut.
  4. W połowie pieczenia ciasto można przykryć papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekło. Wystudzić.
  5. Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
  6. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto. Przyozdobić bakaliami.

Notatki

Ksylitol można w części lub całości zamienić zamienić na cukier trzcinowy.

Śliwki suszone można pominąć, a piernik można przełożyć powidłami.

Słowa kluczowe: piernik buraczany

27
0
Would love your thoughts, please comment.x