150 g mąki orkiszowej razowej
170 g startych na drobnych oczkach buraków
130 g ksylitolu* (można mniej)
9 g sody oczyszczonej (około 1,5 łyżeczki)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki zmielonego anyżku
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka mielonej wanilii
2 łyżki octu jabłkowego
50 ml o rzepakowego
200 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
3–4 drobno pokrojone, suszone niesiarkowane śliwki
Do przybrania płatki migdałowe, orzechy i suszone owoce
Ksylitol można w części lub całości zamienić zamienić na cukier trzcinowy.
Śliwki suszone można pominąć, a piernik można przełożyć powidłami.
Słowa kluczowe: piernik buraczany
Find it online: https://ammniam.pl/piernik-buraczany/