fbpx Drukuj

Owsianka z gruszką i morelami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 1/2 szkl. płatków owsianych
duża gruszka lub dwie mniejsze
5 niesiarkowanych suszonych moreli (można dodać więcej, według uznania)
pół łyżeczki cynamonu
plasterek imbiru
zmielone migdały
zmielony sezam
świeżo zmielone siemie lniane

Przygotowanie

1.Płatki owsiane przepłukać i zalać wrzątkiem (woda powinna sięgać mniej więcej 2 cm nad płatki), dodać imbir, drobno pokrojone morele i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
2.Po ok. 10 minutach dodać pokrojoną w kosteczkę gruszkę i cynamon. Wymieszać i gotować do wsiąknięcia wody.
3.Owsiankę włożyć do talerzyków i poczekać chwilę, aż trochę ostygnie.
4.Następnie dodać zmielone migdały, siemie lniane i sezam (ilość wg uznania, dorosłym można nie mielić).

4
0
Would love your thoughts, please comment.x