fbpx Drukuj

Owsianka kawowo-daktylowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka płatków owsianych
15 suszonych daktyl
2 kawy espresso (około 120 ml) (użyłam Caprissimo Professional)
1 szklanka mleka roślinnego np. owsianego lub sojowego (250 ml)
szczypta cynamonu lub kardamonu
frudżelina z owocow leśnych

Przygotowanie

1. Daktyle zalać espresso taka aby były w nim całkowicie zanurzone i odstawić na noc, aby zmiękły.
2. Rano daktyle zmiksować z kawą w której się moczyły na gładkie purée.
3. Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać je mlekiem roślinnym i gotować do momentu aż będą miękkie i zaczną gęstnieć.
4. Następnie zdjąć z ognia, dodać purée kawowo-daktylowe, wymieszać, nakryć pokrywką i odstawić na 5 minut.
5. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu wymieszać i przełożyć do miseczek.
6. Podawać z posiekanymi orzechami i owocami.

Notatki

Jeśli wolicie owsiankę o rzadszej konsystencji, dolejcie nieco więcej mleka.

Słowa kluczowe: owsianka,

6
0
Would love your thoughts, please comment.x