fbpx Drukuj

Naleśniki razowe z mąki orkiszowej

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka mąki orkiszowej razowej dorbno mielonej,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mleka sojowego naturalnego bez cukru,
1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
ciut oliwy do smażenia,
ulubiona konfitura bez cukru.

Przygotowanie

  1. Obie mąki należy dokładnie ze sobą wymieszać i przesiać przez sito, połączyć z mlekiem sojowym i wodą mineralną.
  2. Wszystko starannie wymieszać, do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dodać jeszcze ciut wody mineralnej.
  4. Następnie ciasto odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
  5. Po tym czasie smażyć cieniutkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Podawać z ulubioną konfiturą, owocami ect.

Notatki

Wskazówki:

  1. Im rzadsze, ciasto, tym łatwiej usmażyć cieniutkie naleśniki.
  2. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Ja smażę je na patelni teflonowej (oczywiście pilnuję, aby nie była uszkodzona). Pierwszego naleśnika smażę na patelni spryskanej oliwą (nadmiar oliwy zbieram ręcznikiem papierowym). Kolejne naleśniki smażę już bez tłuszczu.
  3. Mleko sojowe można zastąpić innym np. migdałowym.
  4. Zamiast mąki kukurydzianej można dodać mąkę owsianą (zmielone płatki owsiane).
(około 10-12 sztuk , o średnicy 18 cm) Danie dla maluszków po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Słowa kluczowe: Naleśniki razowe z mąki orkiszowej

7
0
Would love your thoughts, please comment.x