fbpx Drukuj

Mus jaglany o smaku szarlotki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 jabłka pokrojone w kostkę ( obrane jeśli nie są z pewnego źródła)
1 szklanka ugotowanej  ciepłej kaszy jaglanej
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (np. soljowego, migdałowego)
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
kilka suszonych daktyli wcześniej namoczonych
23 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
płatki migdałowe lub posiekane migdały

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki  oprócz płatków migdałowych włożyć do blendera i zmiksować na gładki, jedwabisty mus. Rozlać do szklaneczek, posypać płatkami migdałowymi. Gotowe !
  2. Mus można posłodzić miodem lub syropem klonowym i nie dodawać już daktyli.

Notatki

  1. Konsystencję musu można regulować dodając większą bądź mniejszą ilość mleka roślinnego.
  2. Jabłka można wcześniej uprażyć na patelni.
  3. Mus można wzbogacić smakowo dodając jeszcze troszkę zmielonych goździków,
  4. Świetny na ciepło i zimno.
28
0
Would love your thoughts, please comment.x