fbpx Drukuj

Makaron z cukinią, pomidorami i wędzonym tofu

makaron z cukinią

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 średniej wielkości cukinia
23 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 kostka wędzonego tofu (180 g)
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki gochugaru ( może być też klasyczne chilli)
oliwa extra virgine
sól
makaron spaghetti

Przygotowanie

  1. Tofu odcisnąć z wody i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
  2. Cukinię pokroić w plasterki. Gdy są duże, można przekroić je jeszcze na pół.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  4. Na rozgrzaną patelnię z oliwą extra virgin dodać plasterki cukinii i smażyć do momentu aż będą miękki i lekko się zarumienią.
  5. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut i dodać pomidory. Dusić aż zmienią strukturę i będą się rozpadać.
  6. W międzyczasie ugotować makaron.
  7. Na koniec do warzyw dodać podsmażone tofu, ostrą paprykę i pozostałe przyprawy. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Połączyć z makaronem. Posypać hojnie posiekaną natką pietruszki.

Nutrition

Słowa kluczowe: makaron z cukinią

1
0
Would love your thoughts, please comment.x