1 szklanka purée z batatów
1 banan
2 łyżki jasnej pasty tahini
garść rodzynek lub kilka daktyli (wcześniej namoczonych)
lub syrop daktylowy do smaku
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli
Purée: Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół, a potem w poprzek na kawałki o długości około 2 cm. Włożyć je do parowaru i gotować do momentu, aż będą zupełnie miękkie, lekko rozpadające się (około 20- 30 minut). Potem obrać ze skórki i utłuc/zmiksować na purée. Gotowe.
Krem:Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku lub dodać mleka, aby zmienić konsystencję kremu.
Find it online: https://ammniam.pl/krem-z-batatow/