Drukuj

Krem marchewkowy z tahini i chrupiącą ciecierzycą

Powiększ

Składniki

Zupa:
905 g obranej i pokrojonej w kostkę marchewki,
1 duża cebula,
4 średniej wielkości ząbki  czosnku lub 6 mniejszych,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu czerwonego (opcjonalnie),
2 łyżki oliwy,
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody.

Pieczona ciecierzyca:
1 3/4 szklanki ugotowanej i osuszonej papierowym ręcznikiem ciecierzycy,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki mielonego kiuminu.

Sos tahini:
3 łyżki jasnego tahini (masło sezamowe),
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta soli,
2 łyżki wody.

Dodatki: natka pietruszki, razowe pity

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać marchew, cebulę, posiekany czosnek, przyprawy i smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż warzywa zaczną robić się nieco brązowe, około 15 minut.
  2. W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 °C.
  3. Ciecierzycę wymieszać z oliwą i przyprawami, a następnie wysypać ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż będzie rumiana i chrupiąca, około 10-20 minut.
  5. Do podsmażonych warzyw dodać bulion lub wodę, wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka, około 30 minut.
  6. Tymczasem w małym naczyniu wymieszać tahini, sok z cytryny, wodę i sól, aż do uzyskania gładkiego sosu o konsystencji jogurtu.
  7. W razie potrzeby można dodać więcej soku z cytryny lub wody. Zupę zblendować na gładki krem.
  8. Wlać do miseczek, dodać po łyżce sosu tahini, chrupiącą ciecierzycę i posypać posiekaną natką pietruszki.
  9. Podawać z podpieczoną pitą posypaną solą i sezamem lub przyprawą za’atar (arabska mieszanka przypraw).

Słowa kluczowe: marchewka