Zupa:
905 g obranej i pokrojonej w kostkę marchewki,
1 duża cebula,
4 średniej wielkości ząbki czosnku lub 6 mniejszych,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu czerwonego (opcjonalnie),
2 łyżki oliwy,
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody.
Pieczona ciecierzyca:
1 3/4 szklanki ugotowanej i osuszonej papierowym ręcznikiem ciecierzycy,
1 łyżka oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki mielonego kiuminu.
Sos tahini:
3 łyżki jasnego tahini (masło sezamowe),
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta soli,
2 łyżki wody.
Dodatki: natka pietruszki, razowe pity
Słowa kluczowe: marchewka