fbpx Drukuj

Krem brokułowo – porowy z soczewicą

krem brokułowo-porowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 brokuł (około 500 g)
2 pory (tylko biała część)
około 150 – 200 g (mniej więcej szklanka) zielonej soczewicy
woda lub bulion warzywny około 1 – 1,5 litra
12 łyżeczki otartego majeranku
1 łyżeczka otartego lubczyku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z cytryny (kilka kropli)
sól, pieprz
kilka różyczek brokuła do podania

Przygotowanie

  1. Soczewicę wypłukać i ugotować z dodatkiem majeranku.
  2. Por pokroić i zeszklić na oliwie lub udusić w małej ilości wody (bez oliwy), dodać podzielone na różyczki brokuły i całość zalać wrzątkiem, tak, aby woda przykryła całość.
  3. Gotować bez przykrywki do momentu, aż brokuły będą miękkie, ale nadal jędrne o pięknej zielonej barwie.
  4. Następnie całość zdjąć z ognia dodać mniej więcej połowę soczewicy i zmiksować na gładki krem.
  5. Gdyby zupa była za gęsta dodać jeszcze nieco wody.
  6. Przyprawić do smaku majerankiem, lubczykiem, gałką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  7. Podawać z resztą soczewicy, drobno posiekanym surowym brokułem i ulubionymi pestkami np. dyni.
16
0
Would love your thoughts, please comment.x