fbpx Drukuj

Proste kotleciki z wędzonego tofu w panierce

kotlety z tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 kostka wędzonego tofu,
12 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
sól i pieprz.

Panierka:
23 łyżki mąki pszennej jasnej lub ryżowej,
23 łyżki mąki z ciecierzycy,
około 4-5 łyżek wody,
szczypta soli,
bułka tarta.

Przygotowanie

  1. Tofu pokroić w 3-4 mm plastry, wyłożyć na talerz. Posolić lekko i popieprzyć z obu stron.
  2. Olej/oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wędzoną papryką wędzoną.
  3. Marynatę wylać na plastry tofu i wymieszać tak, aby pokryła ona każdy plaster tofu z obu stron.
  4. Odstawić na 15 minut lub dłużej (jeśli się nie śpieszycie).
  5. W międzyczasie przygotować panierkę. Mąkę z ciecierzycy i pszenną/ryżową wymieszać z wodą i szczyptą soli. Ma powstać ciasto przypominające konsystencją rozbętane jajko.
  6. Następnie każdy plaster tofu obtoczyć z obu stron w cieście, a następnie w bułce tartej.
  7. Smażyć na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.

Notatki

  1. Zamiast wędzonego tofu można użyć zwykłego, należy wtedy dodać do marynaty więcej wędzonej papryki.
  2. Marynatę można wzbogacić jeszcze o inne przyprawy np. tymianek.

Słowa kluczowe: tofu

4
0
Would love your thoughts, please comment.x