fbpx Drukuj

Knedle z kaszy ze śliwkami

knedle z kaszy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

200 g kaszy jaglanej
60 g kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanej wanlii lub ekstraktu z wanilii
kilka śliwek węgierek lub innych
syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Obie kasze wsypać razem do garnka. Dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem.
  2. Następnie zalać gorącą wodą i gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasze będą miękkie.
  3. Ciepłą mieszaninę kasz zmielić na gładką masę dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i odstawić, aż ciasto całkowicie ostygnie (gdy ciasto jest już w temp. pokojowej, można wstawić je na około 15 minut do lodówki, wtedy podczas lepienia knedli, ciasto mniej przykleja się do rąk*).
  4. Gotowe ciasto podzielić na części. Każdą z nich należy spłaszczyć na dłoni, tworząc płaski krążek.
  5. Na jego środek włożyć wydrylowaną śliwkę lub połówkę śliwki, zawinąć ją i ulepić z tego kulkę.
  6. Tak przygotowane knedle wrzucić do dużej ilości gotującej się, lekko osolonej wody i przykryć pokrywką.
  7. Gdy knedle wypłyną na wierzch, gotować jeszcze około 4-5 minut.
  8. Najlepiej wyciągnąć jeden knedel i sprawdzić, czy w środku śliwka jest wystarczająco miękka.
  9. Gotowe knedle podawać z dodatkiem syropu klonowego
  10. Można również posypać je lekko podprażonymi i pokruszonymi, migdałami, niesolonymi pistacjami lub innymi ulubionymi orzechami.

Notatki

* ciasto na knedle jest kleiste i przywiera do rąk. Gdy jednak zaczyna się lepić kulkę, uspokaja się 🙂

  • Knedle można przygotować również z samej kaszy jaglanej lub samej gryczanej. Można też zmienić proporcje i przygotować knedle z obu kasz 1:1.
  • Przygotowując knedle dla młodszych dzieci należy obrać śliwki.
  • Knedle można przygotować również z innymi owocami sezonowymi np. jabłkami, czy jeżynami.
  • Lepiąc knedle do środka razem ze śliwką, można dodać łyżeczkę syropu klonowego
47
0
Would love your thoughts, please comment.x