70 g kaszki kukurydzianej,
500 ml wody (2 szklanki),
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka oleju rzepakowego,
Sos owocowy:
350 g czerwonych porzeczek,
2 jabłka,
syrop klonowy
cynamon,
2 goździki,
troszkę wody.
sezam, płatki migdałowe lub słonecznik
Sos owocowy:
Kaszka:
Porzeczki można zastąpić innymi sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami lub jagodami.
Aby skrócić czas przygotowywania całego dania, wcześniej można przygotować sos owocowy, który należy włożyć do słoika i zawekować. Przygotowując potem kaszkę, wystarczy otworzyć tylko słoik.
Prostszą wersję kaszki kukurydzianej można przygotować, dodając do gotującej się kaszki drobno pokrojone lub starte jabłka, garść rodzynek lub drobno pokrojonych niesiarkowanych moreli i szczyptę cynamonu. To wersja dla dzieci młodszych.
Danie ze zmielonym sezamem i pestkami słonecznika dla maluszka po 10 m.ż. A dodatkowo z mniejszą ilością goździków lub bez dla maluszka po 8 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: Kaszka kukurydziana z sosem porzeczkowo-jabłkowym