fbpx Drukuj

Hummus z pieczoną papryką

hummus z pieczoną papryką

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 duże, czerwone papryki,
2 szklanki ugotowanej mięciutkiej ciecierzycy,
3 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini,
1 ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego (lub więcej),
woda,
wędzona papryka (opcjonalnie)
pieprz cayenne  (opcjonalnie),
sól,
natka pietruszki.

Przygotowanie

  1. Umyte papryki położyć w całości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć, około 20 -30 minut (w połowie pieczenia należy papryki przewrócić na drugą stronę).
  2. Następnie papryki przełożyć do garnka, szczelnie nakryć przykrywką i zostawić na 10 -15 minut lub do ostygnięcia.
  3. Potem papryki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kawałki.
  4. Upieczone papryki, wraz z pozostałymi składnikami zmiksować na aksamitną pastę. Wody dodać tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  5. W razie konieczności hummus jeszcze doprawić.
15
0
Would love your thoughts, please comment.x