fbpx Drukuj

Ciasto marchewkowo-kokosowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej)

2 szklanki wiórków kokosowych

2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach

350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego

65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości

130 ml syropu klonowego

1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii

2 łyżeczki sody

2 łyżki octu jabłkowego

szczypta soli

skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać.
  2. Do drugiej miski wlać syrop klonowy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać.
  4. Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy.
  5. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
  6. Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.

Słowa kluczowe: Ciasto marchewkowo-kokosowe

34
0
Would love your thoughts, please comment.x