fbpx Drukuj

Bananowa owsianka z wiśniami – prosty spsób na zdrowe śniadanie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka płatków owsianych
1,5 szklanki mleka sojowego z wapniem (może być inne)
1,5 dużego, dojrzałego banana
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/21 szklanka mrożonych wiśni (w sezonie świeżych oczywiście)
1 łyżka soku z cytryny
płatki migdałowe/ posiekane migdały lub inne nasiona czy orzechy
świeżo zmielone siemię lniane

Przygotowanie

  1. Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i postawić na ogień.
  2. Gdy mleko się zagotuje, dodać pokrojone w kosteczkę banany, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Gotować na wolnym ogniu, aż owsianka będzie miała odpowiednią konsystencję, w razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody lub mleka.
  4. Na koniec dodać pokrojone w połówki wiśnie. Poczekać chwilę aż się rozmrożą. Całość wymieszać. Zdjąć z ognia.
  5. Podawać z dodatkim płatków migdałowych/posiekanych migdałów i świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Słowa kluczowe: płatki owsiane, banany, wiśnie

2
0
Would love your thoughts, please comment.x