fbpx Drukuj

Babka drożdżowa z marchewkowym purée

babka drożdżowa marchewkowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

150 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej typ. 2000,
100 g mąki orkiszowej typ. 550,
5 g drożdży suszonych instant lub 10 g świeżych,
1/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego np. ryżowego,
1/2 szklanki purée z marchewki,
65 g syropu klonowego,
50 g oleju nierafinowanego jednonasyconego np. ryżowego, rzepakowego,
skórka z pomarańczy eko,
1 łyżeczka esencji waniliowej lub mielonej wanilii,
szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać ze sobą i przesiać przez sito.
  2. Jeśli użyjemy drożdży instant należy dodać je bezpośrednio do mąki.
  3. Jeśli natomiast użyjemy świeżych drożdży należy zrobić z nich zaczyn¹.
  4. Do mąki dodać także sól .
  5. Ciepłe mleko²  wymieszać z purée z marchewki³, syropem klonowym i olejem.
  6. Całość wlać do mąki, dodać zaczyn (jeśli używamy), skórkę z pomarańczy i wanilię.
  7. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
  8. Gdyby było zbyt klejące, należy dodać jeszcze trochę razowej mąki.
  9. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny.
  10. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej olejem formy.
  11. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto ponownie ma podwoić swoją objętość) na około 30-40 minut.
  12. Następnie ściągnąć folię i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
  13. Piec około 30-35 minut, aż ciasto zarumieni się.
  14. Ciasto studzić pierwsze 10 minut w formie, następnie na kratce.

Notatki

Zaczyn.

  1. W miseczce należy rozkruszyć drożdże, zalać  je 2 łyżkami ciepłego mleka, wymieszać do momentu aż drożdże rozpuszczą się, dodać 1 łyżkę mąki, jeszcze raz wymieszać.
  2. W razie konieczności dodać jeszcze odrobinę mleka. Ma powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Tak zrobiony zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia).
  4. Mleko powinno być ciepłe (o temp. około 40 °C), ale nie gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże i ciasto nie urośnie.
  5. Purée z marchewki – 3-4 marchewki obrać, pokroić w 1-centymetrowe kawałki i zalać wodą. Gotować do miękkości.
  6. Odlać wodę, a marchewki zmiksować na gładkie purée.
  7. Ciasta nie można piec zbyt długo, bo będzie wtedy za suche.
  8. Ciasto można ubogacić dużą garść suszonych owoców np. rodzynek lub żurawiny.
  9. Należy je wcześniej namoczyć, odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta podczas drugiego wyrabiania.
  10. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można nasączyć np. sokiem z pomarańczy.
  11. Należy wtedy ciasto ponakłuwać i nasączyć sokiem.
  12. Na zdjęciu ciasto posypane zmielonymi wiórkami kokosowymi.

Słowa kluczowe: babka drożdżowa

16
0
Would love your thoughts, please comment.x