Spód:
1 szklanka orzechów włoskich,
1/2 szklanki miękkich daktyli,
1 łyżeczka kakao lub karobu,
szczypta soli.
Wypełnienie:
2 szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych),
1,5-2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
2 szklanki upieczonej dyni,
250 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego,
50 ml soku z pomarańczy,
15 g agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
1 łyżeczka zmielonego kadramonu,
1/2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru,
1/2 gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki soli.
Masa czekoladowa na wierzch:
1,5 dojrzałego awokado,
1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
5 łyżeczka kakao lub karobu,
1 łyżka masła migdałowego bez dodatków,
szczypta cynamonu
Dodatki: maliny, świeże figi, orzechy
Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: A' la sernik z dynią
Find it online: https://ammniam.pl/a-la-sernik-z-dynia/