pęczek zielonych szparagów
1–2 ząbki czosnku
1,5 -2 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
Posypka:
20 gram wyłuskanych pistacji drobno posiekanych
skórka z 1 cytryny (najlepiej obrać ją za pomocą specjalnego obieraka do cytrusów) drobno pokrojonych
3–4 łyżki posiekanej drobno świeżej bazylii
W wersji dla niecierpliwych szparagi można zgrillować na patelni zamiast je piec.<br>
Posypka pistacjowo-cytrynowo-bazyliowa to moja wariacja gremolaty, która w klasycznej wersji składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. <br>
Moja wersja ma orzechy, ale nie ma czosnku. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niej również drobniutko posiekany świeży czosnek.<br>
Zachęcam was również do wypróbowania tego dania z klasyczną gremolatą. Też będzie pysznie.
Słowa kluczowe: szparagi