fbpx Drukuj

Zupa z soczewicą i warzywami

zupa z soczewicą i warzywami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
23 pokrojone w kostkę ziemniaki,
12 pokrojone w kostkę marchewki,
1/2 małego selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1,5 l wody
250 ml przecieru pomidorowego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki curry
sól

Przygotowanie

  1. W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować.
  3. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować.
  4. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.

Notatki

  1. Gdyby zupa była zbyt kwaśna można jej smak zrównoważyć dodając troszkę soku jabłkowego lub przecieru jabłkowego.
  2. Jeśli dzieci nie lubią kawałków pokrojonych warzyw zupę można zmiksować na krem.
  3. Zupę można podawać z grzankami lub chlebem.

Słowa kluczowe: soczewica

70
0
Would love your thoughts, please comment.x